"Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο" - Πλάτων

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη της Κεφαλλονιάς



Εξαιρετικό γεωλογικό φαινόμενο το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη, που βρίσκεται στο νησί της Κεφαλλονιάς, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σάμης, μόλις 2 χλμ. και 10 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι.


Το σπήλαιο διαθέτει δύο εισόδους.


Η μία αποτελεί τη φυσική είσοδο του σπηλαίου, η οποία είναι κατακόρυφη με διαστάσεις 40 x 50 μ., και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής, επιτρέποντας στο φως να εισέρχεται και να δημιουργεί όμορφους χρωματισμούς στα νερά.



Η δεύτερη είναι μία τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και μακρύ υπόγειο διάδρομο που καθιστά δυνατή την επίσκεψη στο σπήλαιο.


Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και συγκεκριμένα στα 20 μ., βρίσκεται η λίμνη, τα νερά της οποίας κυμαίνονται από 10 μ. έως 30 μ. βάθος. Το στολίδι του σπηλαίου αποτελούν οι σταλακτίτες που σχηματίζονται με ιδιαίτερο τρόπο στο μεγαλύτερο τμήμα του.



Η μεγάλη αξία του έγκειται στον τρόπο δημιουργίας του, μια διαδικασία που ονομάζεται καρστικοποίηση. Σύμφωνα με αυτή, το νερό εισέρχεται στα ασβεστολιθικά πετρώματα με φυσική απόρροια τη διάβρωση τους.


Σύμφωνα με σχετικές μελέτες όλο το καρστικό δίκτυο του νησιού επικοινωνεί με το σπήλαιο. Στην περιοχή Καταβόθρες, λίγο έξω από το Αργοστόλι, το νερό εισχωρεί στο έδαφος και με την «ένωσή» του με το νερό της βροχής καταλήγει υφάλμυρο, μέσω μιας υπόγειας διαδρομής στον Καραβόμυλο - κοντά στη περιοχή του σπηλαίου.

Εικάζεται πως το όνομα του σπηλαίου προέρχεται είτε από τη Νύμφη Μελισσάνη, η οποία σύμφωνα με τη μυθολογία αυτοκτόνησε σε αυτό, διότι ο θεός Παν δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της, είτε από τη βοσκοπούλα Μελισσάνη που σκόνταψε και έπεσε στη λίμνη, στη προσπάθεια της να βρει ένα πρόβατό της.

Στις 12 το μεσημέρι, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες στην επιφάνεια του νερού, σχηματίζεται ένα μαγευτικό και ανεπανάληπτο θέαμα που κανείς δε πρέπει να χάσει.


Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη διαδρομή στο σπήλαιο κάνοντας βαρκάδα για να θαυμάσει το απαράμιλλο φυσικό γλυπτό που δημιουργούν οι αμέτρητοι σταλακτίτες και το κρυστάλλινο γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών.

Εκεί θ' ακούσετε επιτόπου τις αναλυτικές περιγραφές των βαρκάρηδων, που αφορούν τις ονομασίες των σταλακτιτών που έχουν δώσει οι ντόπιοι.




Πηγή:  http://unews.pathfinder.gr/world/barkada-sto-limnosphlaio-melissanh-ths-kefallonias.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου